Menu

Πύλος

Η Πύλος είναι μία μικρή γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας και έχει περίπου 2.500 κατοίκους. Η Πύλος είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στο νότιο άνοιγμα του όρμου του Ναβαρίνου, όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία, και ορίζεται από τη νήσο Σφακτηρία.

Η Πύλος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, χάρη στην ένδοξη ιστορία και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Η κωμόπολη της Πύλου έχει ένα νησιωτικό χαρακτήρα εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και του χρώματος των σπιτιών της. Η Πύλος προσελκύει κάθε καλοκαίρι πολλούς τουρίστες, που την επισκέπτονται για να θαυμάσουν τα ιστορικά της μνημεία και τη γραφικότητα του τοπίου.

Στην Πύλο υπάρχουν πολλά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους, το Παλαιόκαστρο, το Νιόκαστρο, το σπήλαιο του Νέστορα, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς κ.ά. Επιπλέον, τα εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια που δεσπόζουν στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της νήσου Σφακτηρίας δημιουργούν μία ξεχωριστή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

 

Βασιλιάς της Πύλου στα ομηρικά χρόνια ήταν ο Νέστορας ή Νέστωρ, ο σοφότερος ανάμεσα στους αρχηγούς του Τρωικού πολέμου. Κάτω από το Παλαιόκαστρο Πύλου, εκεί όπου σύμφωνα με τον Όμηρο πάντα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πύλου, και κατεβαίνοντας την πλαγιά για να φτάσετε στην παραλία Βοϊδοκοιλιά, θα βρείτε ένα θολωτό σπήλαιο το επονομαζόμενο και ως σπηλιά του Νέστορα.

Ένα από τα καθοριστικότερα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πύλο ήταν και η ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον όρμο του οποίου είχε χρησιμοποιήσει ο Ιμπραήμ για να οργανώσει τις εκστρατείες του στην υπόλοιπη Πελοπόννησο αλλά και το Μεσολόγγι. 

Στις 20 Οκτωβρίου του 1827 ξεκίνησε η ναυμαχία του Ναυαρίνου (τελευταία ναυμαχία που έγινε ποτέ με ιστιοφόρα πλοία) η οποία κατέληξε σε πανωλεθρία για τον στόλο του Σουλτάνου ο οποίος υπέστη τεράστιες ζημιές και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε πλοία σε αντίθεση με τις συμμαχικές δυνάμεις των οποίων οι απώλειες ήταν αμελητέες.

Σε διάφορα σημεία της Πύλου θα βρείτε διάσπαρτα μνημεία για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Αξίζει να επισκεφτείτε το Αντωνοπούλειο Μουσείο με εκθέματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο της Πύλου και φυσικά το Νεόκαστρο.

Βέβαια τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το φυσικό κάλλος του κόλπου του Ναυαρίνου και της γύρω περιοχής ξεκινώντας από τον λόφο στον οποίο βρίσκεται το Παλαιόκαστρο με την εκπληκτική πανοραμική θέα που προσφέρει, η μοναδικής ομορφιάς παραλία της Βοϊδοκοιλιάς , η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (πολύ σημαντικός υδροβιότοπος για τα μεταναστευτικά πουλιά) και η παραλία Διβάρι, από την οποία μπορείτε να περάσετε περπατώντας μέσα στη θάλασσα ή κολυμπώντας στο απέναντι μικρό νησάκι, τη Σφακτηρία.

Συγκρίνετε